De bedrijfsgezondheidszorg staat onder druk, terwijl duurzame inzetbaarheid van werkenden belangrijker is dan ooit. Steeds meer partijen zien taakdelegatie door de bedrijfsarts daarom als een onmisbaar middel om de continuïteit en de kwaliteit van de zorg voor werkenden te kunnen blijven garanderen. Bij deze manier van werken vindt een niet structurele herverdeling van taken plaats: een andere professional voert ze uit in opdracht en onder supervisie van de bedrijfsarts. De eindverantwoordelijkheid blijft hierbij bij de delegerende
bedrijfsarts, en deze heeft altijd de mogelijkheid om de taken tijdelijk of permanent weer terug te nemen.
Taakdelegatie wordt al geruime tijd op uiteenlopende wijzen toegepast. Een deel van deze variatie is terug te voeren op het gegeven dat bedrijfsartsen taken aan uiteenlopende professionals kunnen delegeren. De wet- en regelgeving en beroepsnormen zoals de Werkwijzer Taakdelegatie voor bedrijfsartsen (2019) en het Standpunt delegatie van taken door de bedrijfsarts en supervisie van de NVAB (2020) laten de bedrijfsarts in principe vrij om hierin eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd verplichten ze wel om dit vanuit het oogpunt van kwaliteit heel bewust en zorgvuldig te doen. Niet iedere professional kan en mag bekwaam worden geacht om elke delegeerbare taak goed uit te voeren. En ook als de bekwaamheid in theorie aanwezig is, zal de bedrijfsarts altijd moeten afwegen of taakdelegatie in de praktijk wenselijk en verantwoord is.
Bij casemanagement in taakdelegatie voert een casemanager taken van een bedrijfsarts uit onder diens toezicht en verantwoordelijkheid. Het RSC gaat hierbij uit van de definitie van taakdelegatie zoals die te vinden is in de Werkwijzer Taakdelegatie voor bedrijfsartsen:
‘Taakdelegatie is het niet structureel herverdelen van taken die in opdracht en onder supervisie worden uitgevoerd, waarbij de eindverantwoordelijkheid blijft bij de delegerende professional.’
Casemanagement in taakdelegatie van de bedrijfsarts stelt bijzondere eisen aan het professioneel handelen van casemanagers. Het RSC heeft daarom een Standpunt, Werkwijzer en Kader Aantonen Bekwaamheid voor Taakdelegatie ontwikkeld. Handelen conform het Standpunt en de Werkwijzer is verplicht voor alle RSC’ers die in taakdelegatie (willen) werken. Gebruik van het Kader Aantonen Bekwaamheid is niet verplicht, maar maakt het casemanagers wel veel gemakkelijker.
Standpunt Casemanagement in Taakdelegatie
Werkwijzer Casemanagement in Taakdelegatie
Kader Aantonen Bekwaamheid voor Taakdelegatie