De nieuwe coalitie houdt vast aan het plan van de vorige regering om dit najaar plannen voor de WIA te presenteren. Er komt dan ook weer een update over de stand van zaken bij de problematiek rond sociaal-medisch beoordelen. Een ingreep op dit terrein is niet uitgesloten, maar het kabinet is vooralsnog niet van plan een nieuwe medische keuringsinstantie op te richten.
Dit zijn de voornaamste WIA-nieuwtjes die naar voren komen in twee brieven waarin het kabinet reageert op vragen van het CDA en GroenLinks-PvdA. Kamerleden van deze partijen vroegen naar de kabinetsvisie op kritische mediaberichten over WIA-beoordelingen. Onder meer werknemers met langdurige klachten na een Covid-19 besmetting melden hierin negatieve ervaringen met verzekeringsartsen van UWV. Ook kwam naar buiten dat 75% van de WIA-beschikkingen volgens een interne steekproef van de uitvoeringsinstantie onvoldoende onderbouwd is.
Kabinet ziet niets in nieuwe medische dienst
Volgens het kabinet is die steekproef niet representatief en is dus eerst verder onderzoek nodig. Minister Van Hijum (SZW) sluit een ingreep bij UWV hierbij vooralsnog niet uit. Hij maakt echter ook duidelijk dat de regering niets ziet in het oprichten van een onafhankelijke medische dienst binnen de overheid. Het kabinet wijst hiermee een voorstel af dat de Nieuwe Orde van Verzekeringsartsen Arbeid & Gezondheid (NOVAG) in november 2023 deed. Van Hijum vindt dit een te grote verstoring van de overgang naar sociaal-medische centra (SMC’s) die UWV momenteel doorvoert.
Hervorming WIA geldt als urgente kwestie
Intussen houdt het kabinet vast aan de planning van de vorige regering voor nadere uitwerking van de voorstellen van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS). Dit najaar ontvangt de Kamer hier voorstellen voor, zo is in beide brieven te lezen. Hervorming van de WIA is voor het kabinet een urgente kwestie, schrijft Van Hijum onder verwijzing naar het eindrapport van formateur Van Zwol. Hierin legde de coalitie vast dat het kabinet ‘welwillend’ zal omgaan met voorstellen van de verantwoordelijke bewindslieden in reactie op het OCTAS-advies, inclusief de financiële consequenties die daaraan vastzitten.
83% beoordelingen met post-Covid leidt tot WIA-uitkeringInteressant voor casemanagers is dat Van Hijum in zijn reactie op de Kamervragen ook de laatste ontwikkelingen geeft over WIA-beoordelingen bij post-Covidklachten. Volgens de laatste UWV-cijfers zijn nu 12.000 beoordelingen van werknemers met deze klachten uitgevoerd. Hierbij kreeg 83% een WIA-uitkering toegewezen. Een lastig punt blijft dat verzekeringsartsen uiteenlopend kunnen oordelen over dit soort aandoeningen met wisselende en per persoon uiteenlopende klachten. Hierbij speelt ook mee dat de wetenschappelijke kennis erover nog volop in ontwikkeling is. UWV werkt aan een factsheet en organiseert in oktober twee landelijke nascholingsdagen over post-Covidklachten. Dit moet ervoor zorgen dat verzekeringsartsen van de uitvoeringsinstantie beschikken over de laatste wetenschappelijk onderbouwde feiten en bevindingen. |
Meer weten over de hervorming van de WIA?
Het RSC publiceerde in juli, direct na de start van het nieuwe kabinet, een beslishulp voor deze wetgevingsoperatie. Deze is toen uiteraard ook aan minister Van Hijum aangeboden.