Hersteloperatie UWV omvat ook indexeringsfouten


Bij de hersteloperatie die UWV momenteel op touw zet wegens fouten bij de vaststelling van WIA-uitkeringen zal de uitvoeringsinstelling ook indexeringsfouten moeten rechtzetten. Dit is duidelijk geworden na de maatschappelijke onrust die ontstond over fouten en knelpunten door andere oorzaken. In totaal moet UWV nu vier door elkaar lopende problemen oplossen.
Het RSC publiceerde in september een kennispaper over de fouten bij vaststelling van WIA-uitkeringen. Dit zet op een rij wat er aan de hand is, wat de problemen heeft veroorzaakt en wat mogelijke gevolgen zijn. De laatste berichtgeving maakt duidelijk dat we aan de drie in het paper geanalyseerde knelpunten een vierde moeten toevoegen. Dit betekent dat het overzicht van problemen er nu als volgt uitziet:
De problemen gaan terug tot 2006
Volgens een persbericht van UWV gaan de indexeringsfouten terug tot de invoering van de WIA in 2006, zijn ze in 2022 ontdekt en zijn ze toen ook gemeld aan de minister en de Tweede Kamer. Het gaat volgens de uitvoeringsinstelling uitsluitend om gemiste indexeringen bij de eerste toekenning. UWV-medewerkers blijken de vereiste indexering hierbij niet altijd te hebben doorgevoerd wanneer de indexeringscijfers precies bekend werden tussen de vaststelling van de uitkering en de eerste uitbetaling. Volgens eerste schattingen zou het gaan om zo’n 2.500 tot 3.000 dossiers. Omdat deze aantallen zijn gebaseerd op steekproeven van beperkte omvang, zijn ze met onzekerheid omgeven.
UWV moet 52.821 dossiers controleren
Minister van Hijum (SZW) heeft in reactie op Kamervragen van NSC, NSC en CDA, GroenLinks/PvdA, nogmaals NSC en nogmaals GroenLinks/PvdA bevestigd dat UWV 52.821 dossiers zal moeten controleren om alle gemiste indexeringen met zekerheid te identificeren. Ook bevestigt de minister dat onjuiste toepassing van het indexcijfer bij de eerste WIA-toekenning daarna doorwerkt in alle latere uitkeringen. Dit is logisch: in principe correct uitgevoerde latere indexeringsrondes zijn immers toegepast op een uitkering waarvan de hoogte vanaf het begin al niet klopte. Dit principe brengt ook met zich mee dat het gemiste bedrag hoger uitvalt naarmate de uitkering langer loopt of heeft gelopen.
De fouten raken tal van partijen
UWV geeft in zijn berichtgeving aan dat mensen die te weinig hebben ontvangen een nabetaling krijgen. De uitvoeringsinstelling maakt hiervoor een plan van aanpak en streeft ernaar om in 2025 te beginnen met de herstelactie. Hierbij zal UWV ook aandacht besteden aan mogelijke financiële gevolgen van nabetalingen via bijvoorbeeld toeslagen en de inkomstenbelasting. Het RSC Kennispaper maakt duidelijk dat correctie van WIA-uitkeringen ook gevolgen kan hebben voor eerder verrekende WIA-voorschotten. Ook zijn er consequenties voor zowel publiek verzekerde werkgevers als WGA eigenrisicodragers, en voor verzekeraars die WGA-ERD verzekeringen en/of WIA-aanvullingsverzekeringen aanbieden. De hersteloperatie raakt tal van belangen en vereist zorgvuldige afstemming tussen meerdere partijen. Dit geldt vooral als ontvangst van een nabetaling van de ene partij ertoe leidt dat bij een andere juist een mogelijke verplichting tot terugbetalen ontstaat.
Meer weten?
Lees het RSC Kennispaper Onzekerheid over WIA-uitkeringen en WIA-beoordelingen.