Mentale gezondheid jongvolwassenen aandachtspunt werkgevers


Werkgevers doen er verstandig aan alert te zijn op de mentale gezondheid van jongvolwassenen, want een aanzienlijk deel van deze groep kampt met problemen op dit terrein. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM en de koepelorganisatie van GGD’S. De gebrekkige mentale gezondheid leidt niet alleen tot persoonlijke problemen, maar ook tot burn-outklachten en verzuim.
Voor hun onderzoek wierven de instanties respondenten via advertenties op sociale media. Het is daarom volgens hen goed mogelijk dat mensen met een ongunstigere mentale gezondheid relatief vaker meededen. Het grote aantal reacties wijst desalniettemin op de aanwezigheid van een grote groep jongvolwassenen met mentale problemen. In totaal namen ruim 135.000 personen tussen 16 en 25 jaar deel aan het onderzoek over gezondheid, welzijn en leefstijl. Van deze groep ervaart 35% de eigen mentale gezondheid als matig, 14% noemt die zelfs zeer slecht. Bij elkaar opgeteld gaat het dus om ruwweg de helft van alle deelnemende jongvolwassenen.
Prestatiedruk en onzekerheid zijn de grootste problemen
Leden van deze leeftijdsgroep hebben volgens het onderzoek met name last van prestatiedruk en gevoelens van onzekerheid. Voor de oorzaken verwijzen jongvolwassenen naar werkdruk, financiële zorgen en sociale verwachtingen. Minder dan de helft van de ondervraagden heeft vertrouwen in de eigen toekomst. Een andere opvallende uitkomst is dat bijna twee derde nog steeds negatieve gevolgen ondervindt van de coronapandemie. Het gaat dan behalve om mentale gezondheid ook om de eigen ontwikkeling, studievoortgang en het aangaan en onderhouden van contacten.
Er zijn forse regionale verschillen te noteren
Het onderzoek brengt ook positieve ontwikkelingen aan het licht. Zo daalde het afgelopen jaar het aantal jongvolwassen dat zich in het dagelijks leven beperkt voelt door psychische klachten. Dit ging van bijna een kwart in 2022 naar bijna één op de vijf. Verder blijkt het merendeel van de deelnemers (84%) tevreden met zichzelf, een lichte verbetering ten opzichte van het vorige onderzoek. Opvallend zijn de forse regionale verschillen ten aanzien van de ervaren mentale gezondheid. In Twente, de best scorende regio, omschrijft 55,5% of meer van de jongvolwassenen die als goed tot zeer goed. In Groningen, de regio met de slechtste score, zegt maar 45,2% tot 46,5% hetzelfde.
Werkgever heeft vooral belang bij vroege signalering
Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de groep jongvolwassenen met mentale problemen scherp in beeld te hebben en gerichte aandacht te geven. Er valt in hun ogen nog veel winst te behalen op tal van vlakken die met mentale gezondheid te maken hebben. OVAL wijst in reactie op het onderzoek op het belang van goede begeleiding en preventieve ondersteuning. Voor werkgevers is het volgens de branchevereniging voor dienstverleners op het gebied van vitaliteit, activering en loopbaan vooral zaak stresssignalen te in een vroeg stadium herkennen. Zo kunnen zij werknemers tijdig ondersteuning bieden.
Meer weten?