WIA-hersteloperatie geen reden voor bezwaar Whk-premie 2025


De WIA-hersteloperatie van UWV heeft geen impact op het gedifferentieerde premiepercentage Werkhervattingskas (Whk) voor 2025. Deze operatie vormt daarom volgens de Belastingdienst geen aanleiding om als werkgever bezwaar te maken tegen de beschikking over de Whk-premie. De lasten die UWV in 2025 mede op basis van de hersteloperatie berekent, zullen pas van invloed zijn op de premie voor 2027. Tot die tijd vragen andere zaken wel om een kritische Whk-blik.
De fiscus meldt in een persbericht naar aanleiding van de hersteloperatie die UWV onlangs heeft aangekondigd voor onjuist berekende WIA-uitkeringen uit de periode 2020-2024. Het premiepercentage Whk bestaat onder meer uit een premiecomponent voor de WGA-lasten. Voor 2025 is voor deze premiecomponent volgens de gebruikelijke t-2 systematiek gekeken naar de WGA-uitkeringslasten twee jaar eerder, dus in 2023. De hersteloperatie verandert volgens UWV en de Belastingdienst niets aan de hoogte van de schadelast in dat jaar. Als gevolg hiervan zijn er logischerwijs ook geen gevolgen voor het premiepercentage voor 2025.
Mogelijk wél gevolgen voor Whk-premie 2027
De uitkomsten van de hersteloperatie zullen wel van invloed zijn op de gedifferentieerde WGA-premie voor 2027. UWV berekent deze aan de hand van de uitkeringslasten van 2025. Het zal hierbij rekening moeten houden met eventuele correcties van in het verleden te hoog of te laag uitgekeerde WGA-uitkeringen. Doordat deze correcties de schadelast voor 2025 beïnvloeden, hebben ze logischerwijs ook gevolgen voor het premiepercentage voor 2027. Dit betekent concreet dat werkgevers alert moeten zijn op deze gevolgen als ze eind 2026 de beschikking voor hun Whk-premie 2027 ontvangen.
Kritische blik op Whk-premie is hoe dan ook raadzaam
Hoewel werkgevers nu en de komende jaren dus geen actie hoeven te ondernemen op basis van de hersteloperatie, is het altijd verstandig om kritisch naar Whk-beschikkingen te kijken. Het mag intussen duidelijk zijn dat UWV niet onfeilbaar is. Afgezien daarvan zijn er de komende tijd goede redenen om scherp te zijn op mogelijke vergissingen. Een belangrijk aandachtspunt is bijvoorbeeld de vereenvoudigde WIA-beoordeling van 60-plussers die van 1 oktober 2022 tot 31 december 2024 van kracht was. Het is de bedoeling dat WGA-uitkeringen die binnen deze regeling zijn toegekend, in de periode 2024-2026 niet aan individuele werkgevers worden toegerekend. De specifieke beoordeling per dossier die hiervoor nodig is, maakt de kans op fouten bij de toerekening in elk geval niet kleiner.
Meer weten?