Nieuwe handreiking late gevolgen van kanker(behandeling) en werk


Casemanagers die werknemers begeleiden bij re-integratie na kanker kunnen hun voordeel doen met een nieuwe handreiking van het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum (AKC). De Handreiking late gevolgen van kanker(behandelingen) en werk heeft tot doel bij te dragen aan welzijn en herstel, en in het verlengde daarvan beperking van verzuim en instroom en verblijf in de WIA.
De handreiking is onderdeel van een breder pakket met praktische instrumenten op het gebied van kanker en werk. Dit omvat ook een cahier met een beschrijving van de onderzoeksmethode, de belangrijkste resultaten en ervaringen en voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast is een overzicht beschikbaar van mogelijke hulp en informatie bij late gevolgen van kanker(behandelingen) en werk. De instrumenten zijn gezamenlijke producten van het Centrum Werk Gezondheid, de Hogeschool van Amsterdam en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor arbeidsdeskundigen, maar casemanagers kunnen er zeker ook hun voordeel mee doen.
Kanker is van toenemend belang voor verzuim en WIA-instroom
De voorbije jaren is kanker een steeds belangrijkere bron van verzuim en arbeidsongeschiktheid geworden. Volgens het achtergronddocument bij de NVAB-richtlijn kanker en werk uit 2019 krijgen in Nederland ongeveer 40.000 werknemers per jaar de diagnose kanker. Gedurende de daaropvolgende behandeling werkt 75% helemaal niet. Erna maakt 28% een verandering in het werk mee, meestal in de vorm van een urenvermindering of volledig stoppen met werken. Jaarlijks leidt dit bij ongeveer 4.500 personen tot een WIA-aanvraag en bij 3.000 tot een WIA-toekenning. De re-integratie en het werkvermogen worden vaak negatief beïnvloed door zowel fysieke als psychische gevolgen van de behandeling. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, neuropathie, pijn en psychische klachten.
Casemanagers kunnen herstel faciliteren
Aan de andere kant heeft het voortzetten of hervatten van werk volgens het achtergronddocument belangrijke positieve effecten op de gezondheid, het medische herstel en de financiële situatie van werknemers. Zo blijken mensen met kanker die minimaal 20 uur per week werken beter te herstellen dan patiënten die niet werken. Dit suggereert dat een goed begeleide re-integratie kan bijdragen aan een lager verzuimpercentage en minder WIA-uitkeringen. Casemanagers kunnen met de kennis uit de handreiking een belangrijke rol spelen in het vroegtijdig signaleren van klachten en het aanpakken van werkgerelateerde problemen. Dit bevordert niet alleen het herstel en het welzijn van de cliënt, maar kan ook het verzuimpercentage verminderen.
Meer weten?