Nieuwe hulpmiddelen voor ondersteuning werk en dementie


Mensen die jong worden getroffen door dementie zo veel mogelijk laten doorwerken bij de bestaande werkgever. Dat is het doel van een reeks nieuwe hulpmiddelen van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. Deze bieden waardevolle handvatten om dementie op de werkvloer vroegtijdig te herkennen en de werknemers in kwestie zo goed mogelijk te ondersteunen. Bij situaties met vroege dementie is in de praktijk vaak een casemanager betrokken (geweest).
In Nederland hebben ongeveer 15.000 mensen onder de 65 jaar dementie. Velen van hen zijn nog actief op de werkvloer wanneer de eerste symptomen zich voordoen. Stoppen met werken is dan lang niet altijd direct nodig. Met de juiste ondersteuning en aanpassingen kunnen mensen met beginnende dementie soms nog geruime tijd blijven functioneren in hun huidige werkomgeving. Het kenniscentrum Dementie op Jonge leeftijd wil dit ook graag zo veel mogelijk bevorderen. Daarom heeft het samen met het onderzoeksconsortium WerkDEM praktische hulpmiddelen ontwikkeld die werkgevers helpen de werkomgeving hierop in te richten. Ook casemanagers die met jong dementerenden te maken krijgen kunnen hier veel aan hebben.
Bij vroege dementie is vaak een casemanager betrokken
Dat casemanagers in hun werk met één of meer jong dementerenden te maken krijgen is allerminst denkbeeldig. Volgens het kenniscentrum zit er gemiddeld 4,5 jaar tussen het ontstaan van de eerste symptomen en het moment waarop de diagnose dementie wordt gesteld. In de praktijk is de werknemer dan vaak al minder gaan werken, ziekgemeld of met een andere diagnose in een uitkeringssituatie beland. Bij een groot deel van deze situaties is betrokkenheid van een casemanager aan de orde (geweest). Goed om te beseffen is dat de dementie hierbij in eerste instantie vaak niet in beeld is. Maar liefst 45% van de jong dementerenden krijgt aanvankelijk een andere diagnose, zoals angststoornissen of een burn-out.
Juiste kennis casemanager kan groot verschil maken
Een van de hulpmiddelen waar casemanagers zeker hun voordeel mee kunnen doen is de brochure Regelwerk rondom werk en dementie. Deze onderscheidt meerdere situaties die zich op het gebied van werk en dementie kunnen voordoen. In diverse daarvan is het cruciaal dat de casemanager scherp in beeld heeft welke stappen mogelijk en verplicht zijn. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
Meer weten?