Kabinet schetst eerste contouren aanpak gezondheidsverschillen


De regering werkt aan een Rijksbrede aanpak voor het verkleinen van de huidige en vaak grote sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Belangrijke doelen hiervan zijn minder ziekteverzuim en meer behoud van werkvermogen. Het wordt wel een zaak van de lange adem, want het project verkeert nu nog in de aanloopfase. Dit blijkt uit een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.
In de Kamerbrief en een bijbehorend nieuwsbericht voor het brede publiek geeft de regering de hoofdlijnen aan van de Beleidsagenda ‘Gezondheid in alle beleidsdomeinen’. Deze heeft tot doel de gezondheid van iedereen te verbeteren, maar in het bijzonder die van mensen in een kwetsbare situatie. Zo wil het kabinet bestaande sociaaleconomische gezondheidsverschillen terugdringen. De beleidsagenda is een reactie op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) uit 2023. Dit bevatte een dringende oproep aan de politiek om snel werk te maken van gezondheidsbevordering en verkleining van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
De focus ligt op oorzaken van gezondheidsachterstanden
Het kabinet onderschrijft de analyse van de SER dat gezondheidsachterstanden bij kwetsbare groepen voor een groot deel samenhangen met andere maatschappelijke achterstanden, die elkaar bovendien vaak versterken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de combinatie van armoede, schulden, een onzekere werksituatie, onveilig en ongezond werk en een ongezonde leefomgeving. Omdat de oorzaken van zulke gezondheidsproblemen grotendeels buiten de zorg liggen, is het volgens het kabinet zaak de oplossingen ook voornamelijk buiten dit domein te zoeken. Concrete doelen op het terrein van werk zijn minder ziekteverzuim en meer behoud van werkvermogen.
De beleidsagenda omvat een aanpak langs drie lijnen
Op dit moment voorziet de beleidsagenda in een aanpak langs drie lijnen:
Dit kabinet is vooral gericht op het maken van eerste afspraken
De aanpak wordt wel een zaak van de lange adem. In het Regeerprogramma is afgesproken dat dit kabinet in elk geval afspraken maakt over bevordering van de gezondheid via beleid op andere terreinen dan de zorg. De komende periode vindt daarom vooral veel overleg plaats met verschillende partijen, om samen te werken aan een meer fundamentele aanpak en focus voor de lange termijn. Volgens de Kamerbrief is het de bedoeling om de Tweede Kamer jaarlijks te informeren over de voortgang, met een eerste update in het najaar van 2025.
Meer weten?