Onderzoek: gezondheidsbeleid te veel gericht op individu


Managementteams moeten meer en breder investeren in een effectief gezondheidsbeleid. De huidige benadering, die vooral focust op de individuele werknemer, levert nog onvoldoende resultaten op. Dit komt naar voren uit promotieonderzoek bij het RIVM. Volgens de onderzoeker moeten werkgevers aan de slag met een bredere aanpak waarbinnen ook aandacht is voor zaken als gezonde en prettige werkomstandigheden en sociale steun van collega’s en leidinggevenden.
Het promotieonderzoek van Denise Smit werpt een kritische blik op de inspanningen die werkgevers leveren om de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers te bevorderen. Omdat mensen veel tijd op hun werk doorbrengen, is dit in theorie een ideale plek om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. Veel organisaties doen al van alles op dit terrein, maar de focus ligt hierbij over het algemeen op activiteiten voor de individuele medewerker. Het doel is dan dat die andere keuzes gaat maken om gezonder, vitaler en veerkrachtiger te worden. Hierbij zijn bovendien nogal eens minimale of eenmalige activiteiten ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van frisdrank door (bruisend) water, of het organiseren en promoten van sportworkshops door ambassadeurs uit de organisatie.
Effectieve aanpak vraagt om veel bredere blik
Bij een bredere aanpak wordt veel nadrukkelijker gekeken naar de impact van de werkomgeving op gezondheid, vitaliteit en veerkracht. Dit gebeurt door deze individuele competenties als een collectieve verantwoordelijkheid te benaderen. De achterliggende gedachte is dat ze sterk worden beïnvloed door zaken als een gezonde en prettige werkplek, sociale steun van collega’s en leidinggevenden en een gezonde organisatie van het werk. Uit het onderzoek blijkt dat het invoeren van zo’n brede aanpak in de praktijk veel tijd in beslag neemt en op dit moment nog onvoldoende uit de verf komt. Er is meer steun van het management nodig in de vorm van tijdsruimte, aandacht, budget en beleidsontwikkeling.
Multidisciplinaire werkgroep kan het verschil maken
Een andere les uit Smits evaluatie is dat het belangrijk is om een multidisciplinaire werkgroep samen te stellen. Hierin moeten naast HR en arbodeskundigen ook medewerkers en leidinggevenden vertegenwoordigd zijn. Een belangrijke taak voor zo’n werkgroep is het in kaart brengen van de behoeften en mogelijkheden van alle medewerkers. Dit kan helpen om de juiste activiteiten in te voeren en deelname aan deze activiteiten te bevorderen. Om effectief te kunnen optreden moet de werkgroep goed zichtbaar zijn. Het is belangrijk dat de groep zelf de dialoog bevordert, maar ook dat medewerkers de leden bij vragen of ideeën weten te vinden.
Meer weten?