Experts op werkdrukconferentie: dringend actie werkgevers nodig


Politiek en werkgevers moeten dringend stappen zetten om werkdruk effectiever aan te pakken. Dit is de voornaamste uitkomst van een werkdrukconferentie die de Goldschmeding Foundation onlangs organiseerde. Factoren zoals een verstoorde werk-privébalans, genderverschillen in werkbeleving, onzekerheid door flexibele contracten en de invloed van technologie zorgen voor veel stress, verzuim en arbeidsongeschiktheid. Er moet daarom dringend een omslag plaatsvinden.
De Goldschmeding Foundation is een non-profit organisatie die in 2016 in het leven is geroepen door Frits Goldschmeding, de oprichter van de Randstad Groep. Het doel is een bijdrage te leveren aan de samenleving en een betere wereld. Op de werkconferentie Druk op Werk bracht de foundation eind december 2024 ruim 50 experts en beleidsmakers bijeen. Samen bogen zij zich over de vraag welke oplossingen mogelijk zijn voor de hoge werkdruk waar Nederlandse werkenden mee te maken hebben. De conferentie bouwde hierbij voort op inzichten uit de Waarde van Werk Monitor 2019-2023, een grootschalig onderzoek naar de werkervaring van Nederlanders.
Veel onbalans op de werkvloer
Om gericht naar oplossingen te kunnen zoeken, moet eerst het probleem helder zijn. Volgens de aanwezige experts is de kern daarvan dat er veel disbalans is op de werkvloer en dat we hier nog onvoldoende op inspelen. Zij wijzen vier belangrijke manieren aan waarop dit zich uit:
Actiepunten conferentie:
De 50 experts kwamen tijdens de conferentie ook met gerichte actiepunten. Deze zijn deels gericht aan de politiek, maar bevatten ook veel concrete zaken waar werkgevers mee aan de slag kunnen:
Meer weten?