Lichtere RIenE-verplichtingen voor werkgevers


De Tweede Kamer roep het kabinet in twee moties op de verplichtingen van werkgevers rond de RI&E te verlichten. De moties stellen voor een recente uitbreiding van de toetsingsverplichtingen weer terug te draaien en te onderzoeken of volledige afschaffing mogelijk is. Ook bepleiten ze een vrijstelling van de RI&E-verplichting voor kleine organisaties. Het RSC adviseert het kabinet in een reactie om de moties naast zich neer te leggen.
De motie Flach c.s. vraagt de regering om de RI&E-toetsing per 1 januari 2025 te vereenvoudigen door het aantal kerndeskundigen dat de RI&E moet toetsen terug te brengen van maximaal drie naar één. Dit komt neer op het terugdraaien van een wetswijziging die in 2022 is doorgevoerd en tot doel heeft te waarborgen dat toetsers daadwerkelijk deskundig zijn op het onderwerp dat ze beoordelen. Daarnaast verzoekt de motie het kabinet te onderzoeken of volledige afschaffing van de verplichte toetsing mogelijk is. De motie Kisteman c.s. verzoekt de regering om organisaties met minder dan 25 werknemers vrij te stellen van de verplichting om een schriftelijke RI&E op te stellen.
RI&E zou te belastend zijn voor kleine bedrijven
Beide moties voeren aan dat Nederland, in tegenstelling tot andere EU-lidstaten, aanvullende verplichtingen heeft ingevoerd bij de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn 89/391. Volgens de motie Flach c.s. leidt de huidige regelgeving daarom tot een onnodige verzwaring van de regeldruk en financiële lasten voor werkgevers. De motie Kisteman c.s. voegt hieraan toe dat de RI&E-verplichtingen tot de grootste regeldrukknelpunten voor het mkb behoren. Met andere woorden: volgens de indieners van de moties maken we het ondernemers in ons land onnodig lastig.
Mogelijk kwaliteitsafname preventief beleid
Opvallend genoeg komt de oproep om de RI&E-verplichtingen te versoepelen op een moment dat het verzuim en de WIA-instroom op een historisch hoog niveau liggen. Dit komt met name doordat verschuivingen in de oorzaken van verzuim het aantal langdurige verzuimgevallen opdrijven. De vraag is daarom of de moties de RI&E niet te eenzijdig als een bron is van kosten en regeldruk benaderen. Bij de huidige verzuim- en WIA-cijfers ligt een aanscherping van RI&E-regels wellicht meer voor de hand dan een versoepeling. De RI&E is immers een belangrijk instrument om preventieve maatregelen te treffen die verzuim en uitval kunnen voorkomen.
Reacties beroepsverenigingen zijn kritisch
Alle beroepsverenigingen van professionals die in het werkveld van arbeidsomstandigheden, preventie en verzuim actief zijn hebben inmiddels kritisch op het voorstel gereageerd. Volgens de bedrijfsartsen staan de RI&E-moties haaks op de preventieve ambities van het kabinet. De arbeids- en organisatiedeskundigen signaleren dat de koers van de Tweede Kamer radicaal afwijkt van de focus op betere preventie en meer samenwerking tussen deskundigen binnen de arbogerelateerde zorg. De arbeidshygiënisten vragen zich af of we veiligheid en gezondheid uit het oog aan het verliezen zijn en stellen voor niet te focussen op minder papier, maar op betere preventie. De veiligheidskundigen signaleren dat de vakbonden in een reactie op de plannen geen spaan heel laten van de argumentatie in de moties. FNV, CNV en VCP hebben inderdaad op niet mis te verstane toon grote zorgen en afkeuring over de voorstellen van de kamer uitgesproken.
Standpunt RSC: geen afzwakking, maar een kwaliteitsimpuls!Het RSC gelooft dat de RI&E geen afzwakking, maar een kwaliteitsimpuls nodig heeft. Ook hebben we grote bedenkingen bij de regeldruk die de indieners van de moties als argument aanvoeren. Wij roepen het kabinet daarom in een aanbeveling op de moties naast zich neer te leggen. |