Duizelingwekkend: loondoorbetaling geschat op € 19,9 miljard


De circa 70 miljoen verzuimdagen die samenhingen met een verzuimcijfer van 4,9% stonden in 2022 voor een schadepost van maximaal € 19,9 miljard aan loondoorbetaling bij ziekte. Dit bedrag hebben TNO en CBS becijferd, blijkt uit antwoorden op Kamervragen over de begroting van het ministerie van SWZ.
In het antwoord op de Kamervragen (p. 26-27) staat met nadruk vermeld dat de genoemde cijfers maximale schattingen zijn. TNO en CBS zijn in hun berekening gemakshalve uitgegaan van volledige loondoorbetaling (dus 200% over twee ziektejaren) en een volledig verlies van arbeidsproductiviteit. In de praktijk daalt de loondoorbetaling na een jaar vaak naar 90%, 80% of 70%. Ook gaat ziekte van werknemers gelukkig lang niet altijd gepaard met een volledig verlies van hun arbeidsproductiviteit.
Kosten verzuimbegeleiding niet meegerekend
Een andere belangrijke nuancering is dat in de berekeningen puur is gekeken naar de kosten van de loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren. Er is dus geen rekening gehouden met een eventuele verlenging van de loondoorbetaling als gevolg van een loonsanctie van UWV. Ook andere kosten die werkgevers maken voor verzuimbegeleiding blijven buiten beschouwing. Denk onder meer aan de kosten die samenhangen met advisering door de bedrijfsarts, begeleiding door een casemanager, het bevorderen van re-integratie, het inzetten van interventies en eventuele dienstverlening door een re-integratiebureau. De indieners van de vraag wilden ook graag een uitsplitsing ontvangen van de kosten in het eerste en tweede spoor. Die zegt het ministerie van SZW echter niet te kunnen geven.
Goed casemanagement verlaagt de kosten
Wat het precieze schadebedrag ook mag zijn, het staat vast dat ziekteverzuim een enorme kostenpost is voor werkgevers. De omvang van de bedragen onderstreept het grote belang van effectief casemanagement. Een aandachtspunt voor casemanagers is dat zij de kosten niet alleen kunnen helpen beheersen door werkgever en werknemer te ondersteunen bij de re-integratie. Ook heel belangrijk is om bij te dragen aan het voorkomen van verzuim, door ervaringen uit de begeleiding stelselmatig te vertalen naar suggesties voor betere preventie en gezondheidsbescherming.
Meer weten?
Lees hoofdstuk 3 van de RSC Werkwijzer Inrichting Verzuimbeleid. Deze geeft concrete bouwstenen en opties op het gebied van verzuimpreventie.