Geen arbeidskorting over WGA-uitkering


UWV maakt zich niet schuldig aan discriminatie door over WGA-uitkeringen geen arbeidskorting te berekenen. Tegelijkertijd is het ongewenst dat de werkgever deze mogelijkheid wél heeft als de uitkering via hem wordt uitbetaald. Dit heeft de Hoge Raad vastgesteld. De uitspraak verplicht de wetgever om deze uiteenlopende behandeling van werknemers op te heffen. Casemanagers doen er goed aan in de gaten te houden hoe de politiek dit oplost.
De Hoge Raad deed zijn uitspraak in een zaak waarin een deels arbeidsgeschikte werknemer in 2018 in loondienst had gewerkt. Hij ontving daarom in dat jaar een WGA-uitkering van UWV naast het loon van zijn werkgever. De werkgever was niet bereid de uitkering in ontvangst te nemen van UWV en deze vervolgens aan de werknemer uit te betalen. UWV betaalde de WGA-uitkering daarom rechtstreeks aan de werknemer uit. Dit had voor deze laatste als nadelig gevolg dat over de uitkering geen arbeidskorting werd berekend. Bij uitbetaling via de werkgever had dit wel gekund, maar UWV heeft deze mogelijkheid niet.
De hamvraag: werd het gelijkheidsbeginsel geschonden?
De werknemer was het er niet mee eens dat de Belastingdienst bij behandeling van zijn aangifte voor de inkomstenbelasting alleen arbeidskorting berekende over zijn salaris en niet over de uitkering. Hij stelde zich op het standpunt dat de WGA-uitkering is aan te merken als loon uit tegenwoordige arbeid en dus wél moet worden meegenomen bij berekening van de arbeidskorting. Zowel in zijn beroepszaak als bij hoger beroep ving hij bot met dit argument. Bij het hogere beroep oordeelde het hof echter ook dat er sprake was van een schending van het gelijkheidsbeginsel als algemeen beginsel van behoorlijk bestuur. En dat er daarom alsnog recht bestond op arbeidskorting over de uitkering.
Volgens de Hoger Raad zit vooral de wetgever fout
De Hoge Raad volgt de redenering van het hof ten dele. Volgens de hoogste rechtsinstantie is een WGA-uitkering geen loon uit tegenwoordige arbeid. Door er geen arbeidskorting over te berekenen schendt UWV dus niet het gelijkheidsbeginsel en de werknemer heeft hier ook niet alsnog recht op. Tegelijkertijd is het ongewenst dat er wél arbeidskorting over de uitkering kan worden berekend als deze via de werkgever wordt uitbetaald. Hier moet de wetgever volgens de Hoge Raad een oplossing voor bedenken. De raad doet dit niet zelf omdat de ongelijkheid wegnemen op meerdere manieren mogelijk is en dus om een politieke keuze vraagt.
Mogelijk helemaal geen arbeidskorting meer over WGA-uitkeringen
Veel juristen verwachten dat de uitspraak ertoe zal leiden dat straks ook bij een WGA-uitkering via de werkgever geen arbeidskorting meer mogelijk is. Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om het ongewenste onderscheid op te heffen. Een nadeel zou uiteraard zijn dat een deel van de werknemers met een WGA-uitkering er zo financieel op achteruitgaat. En dat werken voor hen op de korte termijn dus minder lonend en aantrekkelijk wordt. Hier staat tegenover dat het maximaal benutten van mogelijkheden om te werken een werknemer vrijwel altijd kansrijker en weerbaarder maakt op de arbeidsmarkt. Hoe dan ook doen casemanagers er goed aan de ontwikkelingen te blijven volgen, zodat zij werkgevers en werknemers hier zorgvuldig over kunnen voorlichten.
Meer weten?
Lees het persbericht van de Hoge Raad of bekijk de volledige uitspraak (ECLI:NL:HR:2024:1657).