SZW overweegt uitbreiding van de No-riskpolis


Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) overweegt een uitbreiding van de No-riskpolis om de kans op werk te vergroten. Dit zei directeur-generaal Araya Sumter op 16 april op het jaarcongres van het Register Specialistisch Casemanagement (RSC). De hoogste ambtenaar van het ministerie benadrukte in haar toespraak het maatschappelijke belang om zo veel mogelijk mensen via werk aan de samenleving te laten bijdragen.
Uitbreiding van de No-riskpolis is een belangrijke wens van het RSC, dat hierin bij ziekteverzuim de sleutel ziet tot een veel grotere kans op werk bij een andere organisatie. Van zulke re-integratie tweede spoor komt nu maar zelden iets terecht omdat de nieuwe werkgever te maken krijgt met alle risico’s die aan ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn verbonden. De No-riskpolis kan die grotendeels wegnemen. Bij ziekte geeft deze recht op een Ziektewetuitkering en bij WGA-instroom vrijwaart hij de werkgever van verhoging van zijn WGA-premie. De grote vraag is of het ministerie bij uitbreiding van de No-riskpolis inderdaad het tweede spoor op het oog heeft. Dit zal vermoedelijk duidelijk worden als het kabinet tegen de zomer zijn WIA-plannen ontvouwt.
Eigenaarschap tonen
Sumter deed haar uitspraak op het RSC-Jaarcongres, dat op 16 april plaatsvond in Theater Orpheus in Apeldoorn. Op het congres waren ruim 1.200 casemanagers en vertegenwoordigers van aanverwante beroepsgroepen aanwezig. Centraal thema was ‘Samen verantwoordelijk’, een reactie op de grote uitdagingen waar het stelsel voor sociale zekerheid momenteel voor staat. De gebrekkige effectiviteit van het tweede spoor is daar slechts één voorbeeld van. Met het congresthema wil het RSC iedereen die binnen het stelsel actief is aanmoedigen om eigenaarschap te tonen en zich sterk te maken voor oplossingen. Het kwaliteitsregister voegde onlangs zelf de daad bij het woord door aanbevelingen voor een constructieve WIA-dialoog te publiceren.
Meer weten?