Kabinet vindt in Kamer nog geen medestander voor verlagen IVA


Vereenvoudiging van de WIA mag er niet toe leiden dat werknemers met een IVA-uitkering erop achteruitgaan. Dit is vooralsnog de reactie van een meerderheid van de Tweede Kamer op de gespreksagenda van het kabinet voor opvolging van de OCTAS-adviezen. Minister Van Hijum (SZW) vindt een discussie over de IVA noodzakelijk, maar het lijkt erop dat hij vooral op grote politieke weerstand kan rekenen.
De Tweede Kamer debatteerde op 18 februari over arbeidsongeschiktheid en besprak onder meer de gespreksagenda die de minister eind januari in een Kamerbrief presenteerde. Hierbij werd in elk geval één ding duidelijk: een verlaging van de IVA-uitkering kan op weinig draagvlak rekenen. Zo’n verlaging is het meest voor de hand liggende gevolg van de mogelijke afschaffing van de regeling voor duurzaam volledig arbeidsongeschikten. Het kabinet heeft hierover nog geen knoop doorgehakt, maar Van Hijum heeft wel aangegeven er met alle betrokkenen over in gesprek te willen.
Kabinet wil eenvoudiger en beter uitvoerbaar stelsel
De bewindsman ziet het afschaffen van de IVA vooral als een optie om de WIA te vereenvoudigen en de druk op de beoordelingscapaciteit van UWV te verminderen. Het idee is om deels en volledig arbeidsongeschikten onder één uitkeringsregime te brengen. Bij afschaffing van de IVA is dat logischerwijs het WGA-regime. Dat volledig arbeidsongeschikten hierbij hun uitkering ter hoogte van 75% van het laatstverdiende loon zouden verruilen voor een lager bedrag, lijkt echter een politiek struikelblok te zijn. Niet alleen de Tweede Kamer reageert afwijzend op het IVA-plan. Ook onder de stakeholders waarmee de minister in gesprek wil zijn veel kritische reacties te horen.
Regeerprogramma bevat ook bezuiniging op de WGA
Het is de vraag hoeveel andere opties het kabinet ziet. De kans dat het de WGA-uitkering tot het niveau van de IVA verhoogt lijkt vooralsnog klein. Zo’n ingreep zou een forse lastenverhoging met zich meebrengen die vooral bij werkgevers neerslaat. De coalitie wil juist bezuinigen op de WGA, door de maximale WW-duur en de hieraan gekoppelde loongerelateerde WGA-uitkering te verkorten. In het licht van deze bezuinigingsplannen moeten we mogelijk de waarschuwing zien die Van Hijum in het Kamerdebat liet horen. Het stelsel moet in zijn totaliteit beheersbaar en betaalbaar blijven, aldus de bewindsman. Volgens het regeerprogramma zal het kabinet eventuele extra kosten bij uitvoering van de OCTAS-adviezen ‘welwillend bezien’. Maar dat is volgens Van Hijum dus geen blanco cheque.
Meer weten?