Steekproef UWV: te veel fouten bij Wajong, meer onderzoek nodig


UWV maakt volgens eigen steekproeven te veel fouten in de afhandeling van aanvragen voor Wajong-uitkeringen. De uitvoeringsinstelling vindt daarom nader onderzoek nodig om de kwaliteit te verbeteren, meldt ze in een persbericht. Het kabinet heeft de resultaten ook per brief gedeeld met de Tweede Kamer.
Volgens het persbericht van UWV en de Kamerbrief van het kabinet blijkt uit de eerste indicatieve resultaten van intern kwaliteitsonderzoek dat in 9% van de dossiers fouten zijn geconstateerd. Bij nog eens 4% is verder onderzoek nodig om te achterhalen of het besluit correct is vastgesteld en onderbouwd, en of het onderliggende dossier volledig is. De onderzoeksresultaten komen voort uit structureel intern kwaliteitsonderzoek naar de besluitvorming rond Wajong-aanvragen. Hierbij worden elke twee maanden willekeurig 300 Wajong-dossiers gecontroleerd. UWV startte hiermee in september 2024 omdat er onvoldoende duidelijkheid was over de kwaliteit van het Wajongproces.
De cijfers zijn het resultaat na teruglegging
Bij de steekproeven bestempelt UWV dossiers als juist, onjuist of nader te bepalen. ‘Juist’ betekent dat er een correct en goed onderbouwd besluit is genomen. ‘Onjuist’ betekent dat er een fout is gemaakt bij het bepalen van het recht op een uitkering, de hoogte daarvan of de startdatum van de uitbetaling. ‘Nader te bepalen’ houdt in dat aanvulling van het dossier nodig is om te kunnen bepalen of het besluit correct is. In de praktijk kan een deel van de categorie ‘nader te bepalen’ na verdere uitvraag alsnog als ‘juist’ worden bestempeld, maar laat ook de categorie ‘onjuist’ een flinke stijging zien. De resultaten uit het onderzoek vóór teruglegging waren 67% juist, 1% onjuist en 31% nader te bepalen. Na de verdere uitvraag kwamen ze uit op 87% juist, 9% onjuist en 4% nader te bepalen.
De aandacht voor de Wajong volgt op die voor de WIA
De Wajong kwam onder een vergrootglas te liggen nadat bekend werd dat UWV waarschijnlijk op grote schaal fouten heeft gemaakt bij de vaststelling van WIA-uitkeringen. Dit probleem kon ontstaan doordat de uitvoeringsinstelling in de coronaperiode besloot de omvang van de gebruikelijke kwaliteitssteekproeven fors terug te schroeven. Toen uit de kleinere steekproeven hogere percentages gebreken naar voren kwamen, werd daar bovendien onvoldoende mee gedaan. Een steekproef met 110 Wajong dossiers in de eerste helft van 2024 wees uit dat er bij 42% onvoldoende duidelijkheid was over de kwaliteit van de besluitvorming.
UWV verwacht in september een volledig beeld te hebben
Volgens UWV loopt het inmiddels weer structureel ingezette onderzoek op dit moment nog te kort om een duidelijk en betrouwbaar beeld op te leveren. De uitvoeringsinstelling wil er daarom nog geen harde conclusies uit trekken. De verwachting is dat er in september van dit jaar wel een goed beeld is van de kwaliteit en de precieze omvang van gebreken. In de tussentijd worden geconstateerde fouten zo veel mogelijk hersteld. Ook zegt UWV het ingestelde structurele kwaliteitsonderzoek naar de besluiten van de Wajong verder te willen doorontwikkelen.
Meer weten?