Plan afschaffen tegemoetkoming arbeidsongeschikten gepubliceerd


Als het aan het kabinet ligt, komt er vanaf 2027 een einde aan de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten. De coalitie wil de doelgroep op een eenvoudiger manier voor hogere zorgkosten compenseren, door het eigen risico in de zorg te verlagen. Voor het wetvoorstel dat dit moet regelen is eind januari de gebruikelijke internetconsultatie gestart.
Het wetsvoorstel dat het kabinet heeft gepubliceerd volgt uit het hoofdlijnenakkoord. De coalitie wil hier het knelpunt mee oplossen dat chronisch zieken die geen uitkering ontvangen, automatisch ook geen recht hebben op de tegemoetkoming arbeidsongeschikten. Dit is volgens het kabinet een vorm van rechtsongelijkheid die moeilijk uit te leggen is. Door de regeling af te schaffen en het eigen risico voor iedereen te verlagen, vervalt deze ongelijkheid.
Huidige regeling staat open voor beperkte groep
De nu nog bestaande tegemoetkoming arbeidsongeschikten is uitsluitend bedoeld voor mensen die recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat hierbij om de volgende regelingen en voorwaarden:
De vraag is of mensen straks per saldo beter af zijn
Een cruciaal punt in het kabinetsvoorstel is uiteraard of de beoogde verlaging van het eigen risico in verhouding staat tot de tegemoetkoming die de coalitie wil afschaffen. De vakcentrale CNV heeft om deze reden al afwijzend op het voorstel gereageerd. Volgens de vakbond gaan mensen met gezondheidsproblemen er per saldo op achteruit. Het CNV vindt dat er daarom sprake is van een makkelijke bezuiniging, ten koste van een groep die vaak in een kwetsbare financiële situatie zit en met hoge zorgkosten te maken heeft.
Meer weten?