Waarom heb ik een casemanager nodig


Waarom heb ik een casemanager nodig vraagt een werkgever, ik kan zelf wel mijn zieke werknemers begeleiden!
En zo geschiede! Een werkgever in de zakelijke dienstverlening met 25 werknemers in dienst doet het goed en kent niet veel ziekteverzuim. Dan valt een werknemer uit met fysieke klachten. Een week later is een werknemer betrokken bij een auto-ongeluk en valt langdurig uit. Dan begint voor de werkgever een proces met verplichtingen (WvP), contactmomenten met verschillende mensen met verschillende rollen en ook het omgaan met feit dat hij 2 van zijn mensen mist. De werkgever raakt het overzicht kwijt en komt daarbij ook in conflict met een zieke werknemer. Werkgever belt de arbodienst voor hulp. Hij overziet de begeleiding van zijn zieken niet meer en moet zich volledig focussen op het runnen van zijn bedrijf. De werkgever heeft een dienstverleningsovereenkomst met zijn arbodienst voor de medische begeleiding door een bedrijfsarts. Al snel meldt een casemanager van de arbodienst zich om de verzuimdossiers op te pakken. Wel met de mededeling dat dit gebeurt op basis van nacalculatie. De werkgever beseft dat hij niet veel keuze heeft en is blij dat de begeleiding wordt overgenomen.
Dan meldt één van de zieke werknemers zich bij de werkgever, hij is gebeld door een casemanager die hij niet kent en hij wist ook niet van diens inschakeling. Hij stelt dat hij geen zin heeft in deze casemanager en geeft aan dat hij hem niet wil spreken. Werkgever stelt dat hij vanuit wetgeving verplicht is om een casemanager in te schakelen omdat hij anders in gebreke blijft (RBAMS:2022:8609). Daarnaast spreekt de werkgever de werknemer aan op zijn verplichtingen vanuit de WvP om mee te werken aan re-integratie. Werknemer gaat in de weerstand en stelt dat een casemanager in gezamenlijk overleg moet worden aangesteld, zeker nu er sprake is van een arbeidsconflict (RBMNE:2023:1486). Dat heeft werkgever niet gedaan, zo stelt werknemer. Werknemer kent nog wel een goede casemanager en geeft aan veel vertrouwen in deze persoon te hebben. Hij wil graag dat deze persoon hem gaat begeleiden tijdens zijn ziekte. Werkgever heeft hier problemen mee want hij kent deze persoon niet, misschien is het wel de beste vriend van de werknemer. Bovendien stelt werkgever, na inwinnen van juridisch advies, dat werknemer de keuze van een casemanager niet kan afdwingen (GHSHE:2017:323).
De ziekmelding is nog maar net op gang en er ontstaat een (juridisch) gevecht over de omstandigheden waaronder de verzuimbegeleiding moet plaatsvinden. Dit gaat ten koste van waar het echt om gaat, verbinding maken met elkaar en samen werken aan oplossingen. Uit o.a. uitspraak RBROT:2024:8904 volgt dat zonder communicatie, samenwerking en re-integratie niet mogelijk is. Uit een andere uitspaak van de rechter RBROT:2024:6161 volgt dat werkgever en werknemer op een constructieve wijze samen op zoek moeten gaan naar een manier waarop de re-integratie zo goed mogelijk van de grond kan komen.
Een goede casemanager kan het verschil maken!
Groet, Michiel Slot
Jurist arbeidsongeschiktheid en re-integratie