Werkend Nederland verzuimde in 2024 gemiddeld een dag meer


Werknemers in ons land verzuimden in 2024 gemiddeld een dag meer dan het jaar ervoor. Dit leidde voor de Nederlandse economie tot € 1 miljard extra kosten door verzuimlasten en verminderde productiviteit. Dit blijkt uit analyses en berekeningen van Arbo Unie. De voornaamste reden voor deze ongunstige ontwikkeling is een verdere stijging van de verzuimduur bij werknemers met psychische klachten.
Verzuim door psychische klachten is al jaren de belangrijkste oorzaak van langdurig verzuim en instroom in de WIA. Uit de analyses die Arbo Unie over de eigen verzuimcijfers uitvoerde blijkt nog maar eens dat dit probleem verre van onder controle is. Verzuim door deze klachten duurt bij werknemers van alle leeftijden steeds langer, maar er zijn wel onderlinge verschillen. De trend is het sterkst bij werknemers tussen 35 en 55 jaar. Bij deze groep nam de gemiddelde verzuimduur bij deze aandoeningen in de afgelopen 3 jaar toe met 20 dagen. Bij jongere en oudere werknemers ging het om dezelfde periode om een toename met gemiddeld 10 dagen.
Grotere belasting en hulpvraag geven langere wachttijden
Arbo Unie wijst diverse oorzaken aan voor de langere duur van verzuim door psychische klachten. Een aantoonbare toename van de mentale belasting gaat volgens de arbodienstverlener gepaard met meer aandacht voor mentale gezondheid in de media en online. Mede hierdoor lijken mensen ook sneller in termen van ziekte te denken en eerder hulp te vragen bij de huisarts of een psycholoog. Dit leidt tot langere wachtlijsten in de GGZ, die er op hun beurt voor zorgen dat mensen langer moeten wachten op behandeling. Dit laatste betekent in de praktijk vaak dat het ook langer duurt voor ze weer aan het werk gaan.
Hybride werken heeft niet alleen maar voordelen
Met name bij kantoorbanen speelt volgens Arbo Unie ook hybride werken een rol. Deels op kantoor en deels thuis werken kan de belasting verlagen door de combinatie van werk en privé eenvoudiger te maken. Arbo Unie merkt echter bij periodiek medisch onderzoek dat er ook een keerzijde is. Veel mensen missen de verbinding met collega’s. Het thuiswerken zet het teamgevoel onder druk, terwijl de sociale cohesie van groot belang is voor productiviteit, werkplezier en welbevinden. De arbodienstverlener adviseert werkgevers verbinding en samenwerking te stimuleren door afspraken te maken over dagen waarop teams voltallig op de werklocatie aanwezig zijn. Daarnaast is het verstandig regelmatig bij teams en individuele medewerkers te checken hoe ze ervoor staan.
Meer weten?